Soal dan Kunci Jawaban UN Try Out Bahasa Inggris TA 2013/2014

 on Thursday, April 3, 2014  

     
PETUNJUK UMUM
1.       Isikan Identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Komputer  ( LJK ) yang tersedia dengan menggunakan pensil  2B, sesuai petunjuk di Lembar Jawaban Komputer  (LJK)
2.       Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut.
Jumlah soal sebanyak 50 butir soal terdapat 4 (empat) pilihan jawaban

This text is for  1 to 2

1.      What does the following notice mean?
A.  We  must clean the floor after using.
B.  We must clean the machines when they run.
C.  We may  take  parts of the machines after using.
D.  We must clean the machines before leaving.

2.      Where do we usually find this text?
A.  In garrage
B.  In workshop
C.  In laboratory
D.  In multimedia room

3.      This caution means that the visitors ... .
A.  may catch the jellyfish
B.  can swim in the area freely
C.  must be carefull with the jellyfish stings
D.  are allowed to stay in the water for long time

This text is for 4 to 5


4.      From this invitation we know that... .
A.  Cali McKnight is 21 years old
B.  The party will take place on June 20th
C.  The party will be held in the afternoon
D.  The invitee need not to comfirm for their coming

5.      How long will the party be?
A.  three hours
B.  four hours
C.  five hours
D.  six hours

This text is for 6 to 7 

6.      What is the purpose of the text above?
A.  To congratulate someone on mother’s day
B.  To remind the readers to a mother’s day
C.  To invite someone on a special occasion
D.  To tell how important a mother’s day is 

7.      What does the sender of the card wish to his/her mother?
A.  She will have a beautiful day
B.  She will love him/her more
C.  She fills the day with many things
D.  She will laugh loudly

The text is for 8 and 9
To: Mr. Dalton
Sir, your appoinment to see Mr. Charlie is tomorrow at 2.30 p.m. Please be on time. See you tomorrow and don’t forget.

Dhanial

8.      From the text we know that Mr. Dalton will come to see Mr. Charlie ....
A.    in the morning
B.     in the afternoon
C.     in the evening
D.    at night

9.      ‘Please be on time’
This sentence means that you should come....
A.    late
B.     early
C.     hurriedly
D.    punctually

This text is for 10 to 13
Ingredients
ü  2-3 tbsp. Oil
ü  3 potatoes, peeled quatered and fried
ü  1 lb. Chicken, cut into serving service pieces
ü  3 cloves garlic, minced
ü  1 large onion, quartered
ü  1 tbsp. Patis (fish sauce)
ü  3 tbsp. Cury powder
ü  1 cup water
ü  Salt and pepper
ü  1 red bell pepper, cut into big squares
ü   Garlic 1 green bell pepper, cut into big squares
ü  3 celery stalks, cut nto 1-1/2’ long
ü  1 cup coconut milk or evaporated milk
(Cooking Convention Chart)
Cooking Procedures
1.       Pan fry potatoes. Set aside
2.       In the same pan, fry chicken pieces and brown a little
3.       Add garlic and onion. Saute’ for a few minutes until soft.
4.       Pour in patis and season with curry powder, salt and pepper. Stir for 2 minutes.
5.       Add water. Cover and bring to a boil. Lower the heat; add celery, bell peppers and fried potatoes. Simmer for 3 minutes or until half done.
6.       Add milk and stir occasionally. Cook for another 7 minutes( or lesser when using evaporated milk because the liquids will curl)
7.       Remove from heat. Serve hot
http://www.allfavoriterecipe.com/Recipe



10.  What is the purpose of the text
A.  To entertain the reader
B.  To describe chicken curry
C.  To inform what chicken curry is
D.  To tell how to make chicken curry

11.  How many steps do we need to make chicken curry?
A.  4
B.  5
C.  6
D.  7

12.  What should we do right after  frying chicken pieces and brown a little?
A.  Pan fry potatoes. Set aside.
B.  Remove from heat. Serve hot
C.  Add garlic and onion . saute’ for a few minutes until soft.
D.  Pour in patis and season with curry, powder, salt and pepper.

13.  “Add milk and stir occasionally
What does the underlined word mean?
A.  Usually
B.  Upstream
C.  Someday
D.  Sometimes

This text is for 14 to 16

Citra Land Hotel
The Cozy place to stay

Citra land hotel with 100 room, is located in the suburban area of  Semarang
The hotel provides the calm and quit of the Suburban area. The ideal location of the hotel makes it a top choice for business travelers.
The hotel has restaurant which serves many kinds of Indonesian and international cuisine.
The hotel has an elegant ballroom, meeting rooms for meeting, conferences, exhibition and weddings.
To make reservation, please call

Citra Land Hotel at ( 024) 892850 or visit our web site at:  e – mail :

14.  What is the main purpose of the text above?
A.  To entertain the reader.
B.  To describe about Citra Land Hotel
C.  To provide information about Citra Land Hotel
D.  To tell the location of the hotel in the sububan area

15.  From the text we know that ….
A.  The hotel is located in the town
B.  You can make reservation by phone
C.  The restaurant serves Indonesian cuisine only
D.  There is no ballroom in this hotel

16.  “ … serves many kinds of international cuisine.”
The underlined word means …
A.  cruise                                 
B.  food                                               
C.  drink                      
D.  souvenirs
                                  
This text is for 17 to 18
«««««««««
Attention
Those who have finished with the experiment please clean the microscopes and put them back in their boxes.

Thank you
««««««««««




17.  What is the announcement about?
A.  Information while doing experiment
B.  Direction before cleaning the boxes
C.  Instruction after using microscopes
D.  Step before doing experiment

18.  When do the students have to put the microscope back in the boxes?
A.  During the experiment
B.  While cleaning them
C.  Before the experiment
D.  After cleaning them

Read the letter below and answer the questions no  19 to 21!
Dear Emilia Augustine,
         How are you doing? Remember me? We met at ‘Amutzer Primate Museum” in Ragunan Zoo in Jakarta last holiday. I am really glad that chose my country to spend your  vacation. Sorry, I cannot enclose our photos here, because you know, my youngest brother, Irfan, deleted them. I had not kept them yet in the camera. Here I give you some photos of Irfan’s birthday. We celebrated it by having lunch together. 3 big fishes for us. And we had hot chili sauce to eat with roasted fish. Hm... yummy!
         How about your activity this semester? You’re in class Ninth, right? I want to know about Victoria. I want to be your pen pal, so I can improve my English, and you can improve your Indonesian Language, too.
Okey, that’s all for hearing from you. Send my love to your mom and grandma. Bye!

Your pen pal,

     Mirda 



19.  The writer’s purpose of writing this letter is ... .
A.       to go to Victoria                                    
B.       to have a pen pal
C.       to tell her experience
D.       to get a photo

20.  Where is Emilia Augustine studying now?
A.       In a Senior High school
B.       In a Junior High School                         
C.       In a University
D.       In a College

21.  Which is the following statements is incorect based on the text?
A.       Emilia Agustine live in Victoria.
B.       Emilia want to improve her English
C.       Mirda and Emilia met in Ragunan Zoo.
D.       Mirda give Emilia photos of her birthday.

This text is for 22 to 24

The Adorable Daniel Radcliffe

My idol is Daniel Radcliffe. His full name is Daniel Jacob Radcliffe. His nick name is Dan. He was born in Fulham, London, 23 July 1989. Dan has dark brown hair. The colour of his eyes are blue. His height is about 168 cm. He is an intelligent and a humorous person. I admire him since his first appearance in ''Harry Potter and The Sorcerer Stone''. I think he is a good actor.

22.  What does the text mostly tell about?
A.       The adventure of Harry Potter.
B.       The career of Daniel Radcliffe.
C.       The appearance of Harry Potter.
D.       The description of Daniel Radcliffe.

23.  From the text we know that ….
A.       He was born in Fulhan.
B.       He is a funny boy.
C.       He has black hair.
D.       He is 20 years old.

24.  He is an intelligent and a humorous person.
     What does the underlined word mean?
A.       Patient
B.       Honest
C.       Smart
D.       Diligent


This text is for  25 to 29
Takatuliang, the Woodcarver

            Long, long time ago on the island of Simbau, in the Sulawesi Sea, there lived a king and his beautiful daughter. The princess was not only beautiful, but she was also wise and kind.
            Many princes wanted to marry the king’s daughter and this made the king confused. He, then announced a contest: whoever presented the princess with the most valuable gift would marry her.
            Takatuliang, a poor woodcarver, wanted to join the contest but he was so poor that he had nothing to present. Then, he went far into the forest. There he chose the best tree and carved it into a doll. Next, he took an old piece of cloth and sewed into a dress for the doll. After that, he cut his own hair and glued it to the doll’s head.
            On the day of the contest, all the princes gathered before the king and the princess. One by one, they presented their gifts: diamonds, silk, gold, jewlry. Then came Takatuliang’s turn.
‘What do you have?’ asked the princess.
‘I bring only a doll,’ said Takatuliang softly.
‘How many dolls like this do you have?’ asked the princess again.
‘Only this one. I carved it myself and decorated it with my own hair and my father’s old cloth. He died and this is the only thing he left me,’ answered Takatuliang.
                The princess was very touched to hear Takatuliang’s story. She decided to marry Takatuliang because he presented her everything he had. Together, Takatuliang and the princess lived happily ever after.

25.  What is Takatuliang?
A.    a name of a poor woodcarver
B.    a name of an island in Sulawesi             
C.    a name of a king in Simbau island
D.    a name of a princess in Sulawesi Sea

26.  The following statements are right, except ... .
A.       The princess was very beautiful and generous
B.       Takatuliang made a doll of his own to present to the princess.
C.       Many princes came to propose the king’s daughter.
D.       The princess didn’t accept Takatuliang to be her husband.

27.  “After that, he cut his own hair and glued it to the doll’s head.” (paragraph 3)
The underlined word refers to... .
A.       Woodcarver
B.        Valuable gift
C.        Piece of clothes
D.       Takatuliang’s hair

28.  What is the main idea of paragraph III?
A.       The princess decided to Marry Takatuliang
B.       All the princes wanted to marry the princess
C.       All the contestants presented their gift for the princess
D.       Takatuliang carved and decorated the doll himself

29.  “He, then announced a contest”.
The underlined word means ... .
A.  Competition
B.  Information           
C.  Invitation
D.   Exhibition 

Read this text and answer questions 30 to 33

Last week Mr. Imam, his wife and his daughters had a picnic. They went to Sanur beach and Kuta beach. They left by car at four in the afternoon. Mr. Imam drove his car carefully. They arrived at Sanur at six o’clock in the evening. Then they went to a motel near the beach. They spent the night in the motel.
The next day they went to Sanur beach. They went there on foot because the motel isn’t more than a kilometer from the beach. They started to go there early in the morning because they wanted to see the beautiful sunrise. After the sun rose they enjoyed other activities. Mr. Imam and his wife looked at the painting in a small gallery. Their children Warti and Ningsih enjoyed a boat trip. They were very glad because they had never done it before. At ten o’clock they went to the motel. They stayed and had lunch there.
At four in the afternoon, they left the motel to go to the Kuta beach. They went there by car. Then they walked a long the sea shore. They saw what some foreign tourists were doing there. Some of them laying on the sand and had a message others rode a motorcycle or surfing. Warti and Ningsih enjoyed it very much. They also played in the water and swam. They spent two hours on the beach.

30.  Why did Mr. Imam and his family go to Sanur beach early in the morning?
A.  They wanted to enjoy the Kuta and Sanur beaches.
B.  They were eager to enjoy the sunrise.
C.  They got bored to stay at their motel.
D.  They walked o the beach hurriedly.

31.  .. They were very glad because they had never done it before .
What does the word ‘it’  refer to?
A.  Travelling by boat
B.  Staying at the motel.
C.  Spending two hours on the beach.
D.  Watching foreign tourists laying on the sand.

32.  They saw what some foreign tourists were doing there.
      The underlined word in this sentence means ….
A.  Tourist in Kuta beach.
B.  Some visitors enjoying the beach.
C.  A person walking along the seashore.
D.  Persons who are coming from other countries.

33.  What is the main idea of paragraph III?
A.  Their activities in Kuta Beach.
B.  Foreign tourists activities.
C.  Playing in water and swam.
D.   Walking along the seashore

 This text is for 34 to 37

ELKANA®
VITAMINS FOR GROWTH
                                                                  Net.content : 60 ml

INDICATIONS
Growing children , prevention/ treatment of vitamins and calcium deficiency, disorders of growths in bones and teeth, convalescence, during pregnancy and lactation

DOSAGE
Children under 6 years                      : ½ - 1 teaspoonfull thrice daily
Adult and children above 6 years  : 1 teaspoonfull  thrice daily
Or as directed by the physician

SHAKE WELL BEFORE USE

KEEP TIGHLY CLOSED AND STORE IN A COOL ,
PLACE AWAY FROM LIGHT

Manucfatured by:
PT SANBE FARMA
Bandung -Indonesia



34.  The text tells us about the information of... .
A.  Dosage
B.  Indications
C.  Vitamin for growth
D.  Placing away from light

35.  For adult and children above 6 years  take ... teaspoonfull a day?
A.  1
B.  2
C.  3
D.  4

36.  From the text we know that....
A.  The pregnant and lactation is good to take this syrup
B.  It can disorder of growths of bones and teeth
C.  We let the syrup opened after using it
D.   We can give this syrup for infants

37.  “ Or as directed by the physician
A.  Nurse
B.  Doctor
C.  Scientist
D.  Physicist

This text is for 38 to 42

DURIAN
Durian is classified  as Durio zibethinus. It is native to Southeast Asia. Durian is known as”King of Fruit”. It is not only the most expensive fruit but also the most controversial fruit. It is only fruit which banned from airlined cabins, hotels and some public transport.
The durian tree is large and very tall. It can grow up to 25-50 meters and it has green elliptic leaves. A durian tree usually can bear  fruit after four or five years. The durian fruit, which can hang from any branches, matures in about tree months after pollination. The fruit can grow 30 centimeters long and 15 centimeters in diameters. The husk is covered with sharp thorns. The color of the husk ranges from green to brown. The flesh is pale yellow. It  is very soft but not juicy. When it is ripe, it tastes sweet and smells very strong.
            Durian contains a lot of sugar, vitamin C, and potassium. Durian is also a good source of carbohydrates, proteins, and fats. Durian is usually eaten fresh. Sometimes it is also cooked to make “dodol” or jam.
            Durian used to be grown from seed, but now it is propagated by grafting.
Source:http://en.wikipedia.org/wiki/Durian

 
DURIAN

38.  What does this text tell us about?
A.    To describe about durian.
B.     To tell about the taste of durian.
C.     To explain how to choose good durian.
D.    To show that durian is “The King of Fruit”.

39.  Why is durian call as “King of Fruit”? Because
A.    It is native to  Southeast Asia
B.     It is the most expensive and controversial fruit.
C.     It contains a lot of sugar, vitamin C, and potassium
D.    It is banned from airlined cabins, hotels and some public transport.

40.  What is the main idea of paragraph II?
A.    The native of durian tree
B.     The size of the durian fruit
C.     The content of the flesh of durian
D.    The phycical descriptions of durian

41.  A durian tree usually can bear fruit after four or five years.
The underlined word has the same meaning as the word...
A.    Produce
B.     Harvest
C.     Plant
D.    Grow

42.  Which is the characteriscic of the ripe durian?
A.    It grows 30 cms long and 15 cms in diameters
B.     The color of the husk is green to brown.
C.     It tastes sweet and smells very strong.
D.    The husk is covered with sharp thorns.

For numbers 43 to 46, choose the best options to complete the text.

            One of the rarest animal in the world is rhinoceros. It is a wild big animal. The rhinoceros we saw last was the one in Ujung Kulon conservation, West Java. It is about 3.5 meters (43) .....  and it weights about 3500 kilograms.
            The rhinoceros has only one horn (44) .....  its nose. The horn is often used to (45) ..... himself from any danger or to survive. When attacking, the rhino lowers its head,snorts, breaks into a gallop reaching speed of 30 miles an hour and strikes powerful blows with its (46) ..... .
43.
A.    tall
B.     long
C.     wide
D.    large
44.
A.    as
B.     on
C.     beside
D.    under
45.
A.    hide
B.     protect
C.     prepare
D.    run away

46.
A.    horn
B.     skin
C.     nose
D.    mouth


47. Arrange the jumbled words into a meaningful sentence!
        withmayyoubehappiness always
          1         2         3      4           5               6

A.    5 – 2 – 4 – 6 – 1 – 3
B.     3 – 2 – 4 – 6 – 1 – 5
C.     4 – 5 – 2 – 1 – 3 – 6 
D.    2 – 5 – 6 – 4 – 1 – 3

48. Arrange the jumbled words into a meaningful sentence!
      who – twothereoncelionslivedtogether were
       1           2        3         4          5        6           7               8


A.    2 – 5 – 4 – 6 – 7 – 1 – 8 – 3
B.     2 – 5 – 8  - 6 – 7 – 1 – 4 – 3
C.     4 – 3 – 8 – 2 – 5 – 1 – 6 – 7
D.    4 – 3 – 6 – 2 – 5 – 1 – 8 – 7

For question 49 and 50, arrange these sentences into a good paragraph.

49. Arrange the sentences into good paragraph
1.      The message was,”James loves Leony”
2.      It was almost dark when he reached the top of the mountain.
3.      He said goodbye to his friends and began climbing a 2.000 feet local mountain.
4.      Jame’s adventure began on Friday afternoon.
5.      He signed his name on a rock and wrote a message on a tree to his girl friend.

A.    4 – 3 – 2 -  5 – 1
B.     4 – 5 – 2 – 3 – 1
C.     4 – 3 – 5 – 2 – 1
D.    4 – 5 – 3 – 2 – 1

50. Arrange the sentences into good paragraph
1.      Take the cooked noodle from boiling water and drain it.
2.      Instant noodle is ready to be served.
3.      Boil two glasses of water, add noodles, stir slowly for 3 minutes.
4.      Sprinkle fried crispy onion.
5.      While the noodle is being cooked, put all seasoning in a plate.
6.      Put the cooked noodle into the plate with seasoning, mix well.

A.    3 – 5 – 1 – 6 – 4 – 2
B.     5 – 3 – 6 – 4 – 1 – 2
C.     3 – 6 – 1 – 5 – 4 – 2
D.    3 – 1 – 2 – 4 – 5 – 6





KUNCI JAWABAN
MATA PELAJARAN    : BAHASA INGGRIS
NO
JAWABAN

NO
JAWABAN

1
D

26
D

2
B

27
D

3
C

28
C

4
A

29
A

5
B

30
B

6
A

31
A

7
A

32
D

8
B

33
A

9
D

34
C

10
D

35
C

11
D

36
A

12
C

37
B

13
D

38
A

14
C

39
B

15
B

40
D

16
B

41
A

17
C

42
C

18
D

43
B

19
B

44
B

20
B

45
B

21
D

46
A

22
D

47
D

23
B

48
C

24
C

49
A

25
A

50
A



Soal dan Kunci Jawaban UN Try Out Bahasa Inggris TA 2013/2014 4.5 5 han doko Thursday, April 3, 2014       PETUNJUK UMUM 1.        Isikan Identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Komputer  ( LJK ) yang tersedia dengan me nggunakan pensil ...


No comments:

Post a Comment