Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP TA 2013/2014

 on Tuesday, May 6, 2014  

•              Indikator  SKL          : Menentukan informasi tertentu dalam esai deskriptif
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai pendek deskriptif tentang rumah yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tertentu dalam esai deskriptif tersebut dengan tepat.
Soal:
1.                  Where is the kitchen?
A.                 In the middle of the house
B.                 Next to my living room
C.                 At the back of the house
D.                 Next to my bedrooms
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Dari paragraph 5 sudah jelas, kitchen ada di back of the house.

•              Indikator SKL           : Menentukan informasi rinci dalam esai deskriptif
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai pendek deskriptif tentang rumah yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci dalam esai deskriptif tersebut dengan tepat.
Soal:
2.                  How many areas of the house are in the text?
A.              4
B.              5
C.              6
D.              7
Kunci jawaban : D
Pembahasan     : Sudah jelas ada 7 areas: garden, garage, terrace, living room, family room, bedrooms, back of the house.

•              Indikator  SKL          : Menentukan informasi tersirat dalam esai deskriptif
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai pendek deskriptif tentang rumah yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dalam esai deskriptif tersebut dengan tepat.
Soal:
3.                  Where is the writer when writing this text?
A.              In Tuban
B.              In the house
C.              Not in Tuban
D.              Outside the house
Kunci jawaban : D
Pembahasan     : Dari kalimat “Especially for us students, we will always miss our lovely house in our hometown”, kita dapat menyimpulkan si penulis sedang belajar di luar Tuban. Jadi jawaban yang tepat adlah Not in Tuban.

•              Indikator  SKL          : Menentukan makna kata/frasa dalam esai deskriptif
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai pendek deskriptif tentang rumah yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa dalam esai deskriptif tersebut dengan tepat.
Soal:
4.                  What does “luxurious” in “Although my house is not luxurious” mean?
A.                 Expensive
B.                 Special
C.                 Extraordinary
D.                 Gorgeous
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Luxurious mempunyai makna yang lebih dekat pada makna expensive dalam konteks di atas dari pada pilihan jawaban yang lain.

Read the text to answer questions 25 to 29
There are about 5,000 different species of ladybugs in the world. These much loved critters are also known as lady beetles or ladybird beetles. They come in many different colors and patterns, but the most familiar in North America is the seven-spotted ladybug, with its shiny, red-and-black body.
The name "ladybug" was created by European farmers who prayed to the Virgin Mary when pests began eating their crops. After ladybugs came and wiped out the invading insects, the farmers named them "beetle of Our Lady." This eventually was shortened to "lady beetle" and "ladybug."
In many cultures, ladybugs are considered good luck. Most people like them because they are pretty, graceful, and harmless to humans. But farmers love them because they eat aphids and other plant-eating pests. One ladybug can eat up to 5,000 insects in its lifetime!
Most ladybugs have oval, dome-shaped bodies with six short legs. Depending on the species, they can have spots, stripes, or no markings at all. Seven-spotted ladybugs are red or orange with three spots on each side and one in the middle. They have a black head with white patches on either side.
Ladybugs are colorful for a reason. Their markings tell predators: "Eat something else! I taste terrible." When threatened, the bugs will secrete an oily, foul-tasting fluid from joints in their legs. They may also play dead. Birds are ladybugs' main predators, but they also fall victim to frogs, wasps, spiders, and dragonflies.
Ladybugs are happy in many different habitats, including grasslands, forests, cities, suburbs, and along rivers. Seven-spotted ladybugs are native to Europe but were brought to North America in the mid-1900s to control aphid populations.
Ladybugs are most active from spring until fall. When the weather turns cold, they look for a warm, secluded place to hibernate, such as in rotting logs, under rocks, or even inside houses. These hibernating colonies can contain thousands of ladybugs.

•              Indikator SKL           : Menentukan pikiran utama paragraf dalam esai report
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai report pendek tentang hewan, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama paragraph dalam esai report tersebut dengan tepat.
Soal:
5.                  What is the main idea of paragraph 3?
A.              Many cultures have ladybugs symbols
B.              Ladybugs are symbols of good luck
C.              People love ladybugs colors
D.              Farmers love ladybugs for eating insects
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : kata-kata “Considered as good luck” menunjukkan symbols of good luck. Dan kalimat yang lain menjelaskan kebaikan lady bugs.

•              Indikator SKL           : Menentukan informasi tertentu dalam esai report
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai report pendek tentang hewan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tertentu dalam esai report tersebut dengan tepat.
Soal:
6.                  Which animal does not eat ladybugs?
A.              Aphids
B.              Dragonflies
C.              Frogs
D.              Birds
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : kata-kata “they eat aphids“ menunjukkan bahwa Aphids adalah makanan ladybugs. Jadi tidak mungkin ia makan lady bugs.

•              Indikator SKL           : Menentukan informasi rinci dalam esai report
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai report pendek tentang hewan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci dalam esai report tersebut dengan tepat.
Soal:
7.                  What is not one of the characteristics of ladybugs?
A.                 Dome-shaped bodies
B.                 Seven spots
C.                 Six short  legs
D.                 Red-black heads
Kunci jawaban : D
Pembahasan     :  Pilihan D tidak ada di paragraf 4.

•              Indikator SKL           : Menentukan informasi tersirat dalam esai report
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai report pendek tentang hewan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dalam esai report tersebut dengan tepat.
Soal:
8.                  What do ladybugs do in winter?
A.              Eating aphids
B.              Laying eggs
C.              Hibernating
D.              Looking for food
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Kata-kata “when the weather turns cold”, “seclude” dan “hibernating colony” dalam paragraph terakhir menunjukkan mereka hibernating.

•              Indikator SKL           : Menentukan rujukan kata dalam esai report
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai report pendek tentang hewan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan kata dalam esai report tersebut dengan tepat.
Soal:
9.                  What does “they” in Birds are ladybugs' main predators, but they also fall victim to frogs, wasps, spiders, and dragonflies.” refer to?
A.              Ladybugs
B.              Birds
C.              Frogs
D.              Wasps
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Jelas, bahwa they adalah ladybugs karena dimakan oleh birds, frogs, dll.

Read the text to answer questions 30 to 32
Charging an laptop battery is as easy as plugging the laptop into an electrical outlet and leaving the machine off for a span of time. If the computer and battery are operating properly, the battery will charge during this process. However, if the laptop is in use and the battery requires a charge, there are a few steps to take to decrease the power demand from using the laptop and increase the power available to the battery charging mechanism. The laptop’s “Power Plan” may be changed or customized with just a few simple steps.
1 Right-click on the Power icon in the system tray at the bottom right of the Windows desktop. The Power icon looks like a D-cell battery and may appear to have a power cord connector in front, if the laptop is currently plugged into AC current.
2 Select “Power Options” from the context menu. The Power Options settings page will appear. Three power plans are provided by default: Balanced, Power Saver and High Performance.
3 Click the radio button in front of the “Power Saver” option to increase power to the battery charger while the laptop is in use.
4 Close the Power Options window by clicking the “X” in the top right corner. The selection will save on exit. By Tammy Clevenger

•      Indikator SKL      : Menentukan informasi tertentu dalam esai procedure
•      Indikator soal  : Disajikan teks esai procedure tentang mengoperasikan alat/program, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tertentu dalam esai procedure tersebut dengan tepat.
Soal:
10.              What is modified in the text?
A.                 Laptop’s “power plan”
B.                 Laptop’s battery
C.                 Laptop’s “Power Saver”
D.                 Options settings
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Di paragrapf 1 jelas yang diubah adalah power plan nya

•        Indikator SKL     : Menentukan informasi rinci dalam esai procedure
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai procedure tentang mengoperasikan alat/program yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci dalam esai procedure tersebut dengan tepat.
Soal:
11.              How many options are available to save power?
A.              1
B.              2
C.              3
D.              4
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Di step 2 ada 3 opsi: Balanced, Power Saver and High Performance.

•        Indikator SKL     : Menentukan makna kata/frasa dalam esai procedure
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai procedure tentang mengoperasikan alat/program yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa dalam esai procedure tersebut dengan tepat.
Soal:
12.              What does “span”  in “a span of time ” in paragraph 1 mean?
A.                 point
B.                 Period
C.                 Particular
D.                 Specific
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Span dekat maknanya dengan period seperti dalam frase a period of time. Pilihan yang lain tidak pernah ada.

Read the text to answer questions 33 to 37
Maria’s hand glided through the warm clear water. Stroke after stroke she moved lazily in the Australian summer. She wasn’t a good swimmer; swimming in the shallow creek brought both fear  and  excitement.  She  didn’t  bother  with  bathers,  she  just threw on a t-shirt and some shorts.
She cracked her neck and fingers and lay back floating on the water.  Closing  her  eyes  she  started  humming,  forgetting  her life, forgetting about her parents arguing, forgetting about her loss and sorrow. Forgetting everything.
Maria’s  heart  skipped  a  beat  when  a  dark  shadow  lurked slowly around her. She stayed on her back not daring to move.
The  possibility  of  sharks  was  high.  Her  heart  stopped.  What was she supposed to do? The shark would either attack or not, she was doomed if it did. Tears rolled down her cheek as she felt something brush against her left shoulder. 
Maria felt herself flying through the water. She gulped for air as she screamed. Falling she grabbed a tuft of grass at the edge of  the  bank.  Maria  heaved  herself  up  and  coughed  out  some water.  Rolling  over  she  peered  into  the  water,  adrenaline pumping her veins.
She nearly kicked herself, a dolphin was grinning  at  her,  its  eyes  sparkling.  A  huge  grin  spread  across her face, she had never seen such a magical creature so close before. 
The  dolphin  echoed  and  splashed  a  huge  gust  of  water  at Maria. Giggling she reached over and patted the slippery latex like surface of its head.  Dolphins were  always  happy;  they  needn’t  worry  about trouble.  Maria  played  with  her  little  friend  for ages until the horizon made a beautiful orange colour. “I have to go now, but I’ll be back tomorrow!” she whispered.
 It appeared as if the dolphin knew what she had said. Maria would wait for another day of play and wonder.  By Emma Parker 7A

•         Indikator SKL   : Menentukan gambaran umum isi esai  recount
•         Indikator soal  : Disajikan teks esai recount tentang pengalaman yang menyenangkan, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum isi esai recount  tersebut dengan tepat.
Soal:
13.              What is the text about?
A.                 Maria’s meeting with dolphin
B.                 Maria’s fear about shark
C.                 Maria’s first swimming experience
D.                 Maria’s bad experience in the beach
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Sudah jelas dalam paragraph 6 ada pernyataan “a dolphin was grinning, its eyes sparkling at her”.

•              Indikator SKL           : Menentukan pikiran utama paragraph dalam esai  recount
•              Indikator soal  : Disajikan teks esai recount tentang pengalaman yang menyenangkan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama paragraph dalam esai recount  tersebut dengan tepat.
Soal:
14.              What is the main idea of paragraph 2?
A.                 Maria was afraid of shark
B.                 Maria was enjoying herself
C.                 Maria saw fin in the water
D.                 Maria was very scared
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Sudah jelas deskripsi di paragraph 2 menunjukkan Maria menikmati suasana.

•         Indikator SKL   : Menentukan informasi rinci dalam esai  recount
•         Indikator soal  : Disajikan teks esai recount tentang pengalaman yang menyenangkan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci dalam esai recount  tersebut dengan tepat.
Soal:
15.              What did she think the dark shadow could be?
A.                 a ghost
B.                 a shark
C.                 a dolphin
D.                 whirlpool
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Paragraph 4 memberikan kemungkinan itu adalah shark

•        Indikator SKL     : Menentukan makna kata/frasa dalam teks esai  recount
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai recount tentang pengalaman yang menyenangkan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa dalam esai recount  tersebut dengan tepat.
Soal:
16.              What does “for ages” in “Maria  played  with  her  little  friend  for ages until the horizon made a beautiful orange colour”, mean?
A.                 For her life
B.                 For a short time
C.                 For a long time
D.                 As long as her age
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : For ages itu metaphor yang menunjukkan sangat lama.

•         Indikator SKL   : Menentukan pesan moral dalam teks esai  recount
•         Indikator soal  : Disajikan teks esai recount tentang pengalaman yang menyenangkan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pesan moral dalam esai recount  tersebut dengan tepat.
Soal:
17.              What can we learn for the text?
A.                 Fears can turn happiness
B.                 We should be careful in the beach
C.                 Animals love humans
D.                 Dolphins are friendly animals
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Teks menunjukan ketakutan ternyata berubah menjadi sesuatu kejutan yang menyenangkan.

Read the text to answer questions 38 to 41
Now you must know that a Town Mouse once upon a time went on a visit to his cousin in the country. He was rough and ready, but he loved his town friend and made him heartily welcome. Beans and bacon, cheese and bread, were all he had to offer, but he offered them freely.
The Town Mouse rather turned up his long nose at this country fare, and said: "I cannot understand, Cousin, how you can put up with such poor food as this, but of course you cannot expect anything better in the country; come with me and I will show you how to live. When you have been in town a week you will wonder how you could ever have stood a country life."
No sooner said than done: the two mice set off for the town and arrived at the Town Mouse's residence late at night. "You will want some refreshment after our long journey," said the polite Town Mouse, and took his friend into the grand dining-room. There they found the remains of a fine feast, and soon the two mice were eating up jellies and cakes and all that was nice.
Suddenly they heard growling and barking. "What is that?" said the Country Mouse. "It is only the dogs of the house," answered the other. "Only!" said the Country Mouse. "I do not like that music at my dinner."
Just at that moment the door flew open, in came two huge mastiffs, and the two mice had to scamper down and run off. "Good-bye, Cousin," said the Country Mouse, "What! going so soon?" said the other. "Yes," he replied; "Better beans and bacon in peace than cakes and ale in fear."
•        Indikator SKL     : Menentukan gambaran umum isi esai  naratif
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai naratif tentang hewan (fable), siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum isi esai naratif  tersebut dengan tepat.
Soal:
18.              What is the story in the text about?
A.              Town and Country mice
B.              Town and country conditions
C.              Foods in town and country
D.              Security in town and country
Kunci jawaban : A
Pembahasan     : Jelas di teks bahwa ini tentang tikus kota dan desa.

•        Indikator SKL     : Menentukan pikiran utama paragraf dalam esai  naratif
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai naratif tentang hewan (fable) yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama paragraf dalam esai naratif  tersebut dengan tepat.
Soal:
19.              What does paragraph 2 tell about?
A.                 Country mouse lived poorly
B.                 Town mouse invited country mouse
C.                 Town mouse have long nose
D.                 That country was dirty
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Jelas di kutipan “come with me and I will show you how to live.” Bahwa si Country Mouse diajak ke kota oleh Town Mouse.

•        Indikator SKL     : Menentukan informasi tertentu dalam esai  naratif
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai naratif tentang hewan (fable) yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tertentu dalam esai naratif  tersebut dengan tepat.
Soal:
20.              What did the mice have for dinner?
A.              Beans and bacons
B.              Cheese and bread
C.              Fine feasts
D.              Jellies and cakes
Kunci jawaban : D
Pembahasan     : Jelas di akhir paragraf 3, jellies and cakes yang dimakan mereka berdua.

•        Indikator SKL     : Menentukan informasi tersirat dalam esai  naratif
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai naratif tentang hewan (fable) yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dalam esai naratif  tersebut dengan tepat.
Soal:
21.              What are mastiffs?
A.              Cats
B.              Dogs
C.              Mice
D.              Humans
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Jelas di  paragraf 4 ada kata dogs dan barking saat menjelaskan mastiffs.

•        Indikator SKL     : Menentukan pesan moral dalam esai  naratif
•        Indikator soal  : Disajikan teks esai naratif tentang hewan (fable) yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pesan moral dalam esai naratif  tersebut dengan tepat.
Soal:
22.              The moral value in the text is that we should…
A.              like other people’s lives
B.              find good food as long as we can
C.              prioritize security over food
D.              respect other people’s way of life
Kunci jawaban : D
Pembahasan     : Pilihan lain tidak menyentuh isu yang sebenarnya yaitu way of life yang berbeda sehingga tidak bisa memaksa orang untuk berubah tempat hidupnya. Jadi kita harus menghormati cara hidup orang lain.
Fill in the blanks in the text with the words in the options to answer questions 43 to 45
A farmer planted a (43)…………... It got bigger and bigger and bigger. One day the farmer said, “I am going to pull that (44)……….. turnip.” He pulled and pulled, but the turnip did not come up. The farmer called his wife. “Please help me,” he cried. “Hold on to me. Pull when I pull.” The farmer pulled the turnip. His wife pulled the turnip. They pulled and pulled (45)…………, but the turnip did not come up.

•      Indikator SKL      : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk naratif sederhana.
•      Indikator soal :  Disajikan sebuah teks narrative sederhana dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata benda yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
23.              . ….
A.        Carrot
B.        Turnip
C.        Cabbage
D.        Potato
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Teks ini bercerita tentang tentang turnip dari Rusia. Di kalimat kedua ada penyebutan bendanya, yaitu turnip.

•        Indikator SKL     : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk naratif sederhana.
•        Indikator soal :  Disajikan sebuah teks naratif sederhana yang sama dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata sifat yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
24.              . ….
A.           Small
B.           Long
C.           Big
D.           Short
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Kata-kata bigger and bigger di kalimat pertama menjadi kunci bahwa kata sifat yang tepayt adalah big

•      Indikator SKL      : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk naratif sederhana.
•      Indikator soal :  Disajikan sebuah teks naratif sederhana yang sama dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata keterangan yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
25.               …
A.           Fast
B.           Strongly
C.           Happily
D.           Hard
Kunci jawaban : D
Pembahasan     : Karena mereka tidak berhasil setelah berusaha kedua kali untuk mencabut turnip maka kata keterangan yang tepat adalah hard.

Fill in the blanks in the text with the words in the options to answer questions 46 to 48
How to cook Swedish Nut Cake

First, (46)……………oven to 175 degrees C and  Grease and flour a 9x13 inch baking pan.
Second, in a large bowl, mix flour, sugar, 1/2 cup nuts and baking soda. Add eggs, pineapple and 2 (47) ……………… vanilla. Beat until smooth and pour into the 9x13 inch baking pan.
Third, bake at 175 degrees C for 40 to 50 minutes(48)…………….., spread icing on hot cake.
Finally, for the icing: In a large bowl, mix cream butter or margarine, cream cheese, 1 teaspoon vanilla and confectioners sugar until light and fluffy. Fold in 1/2 cup nuts. Spread on hot cake.

•        Indikator SKL  : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk prosedur sederhana.
•        Indikator soal   :  Disajikan sebuah teks prosedur sederhana dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
26.              . ….
A.                 Clean
B.                 Prepare
C.                 Preheat
D.                 Find
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Kata 175 degrees C menunjukan suhu. Jadi kata kerja yang berhubungan dengan suhu adalah preheat.

•        Indikator SKL     : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk prosedur sederhana.
•        Indikator soal :  Disajikan sebuah teks prosedur sederhana yang sama dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata benda yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
27.              . ….
A.                 bottles
B.                 teaspoons
C.                 glasses
D.                 saucers
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Ukuran vanilla biasanya teaspoons, bukan yang lain.

•        Indikator SKL     : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks berbentuk prosedur sederhana.
•        Indikator soal :  Disajikan sebuah teks prosedur sederhana yang sama dengan tiga rumpang siswa dapat menentukan kata urutan waktu yang tepat untuk melengkapinya.
Soal:
28.               …
A.                 Moreover
B.                 Therefore
C.                 Afterward
D.                 Thereafter
Kunci jawaban : C
Pembahasan     : Kata-kata yang menunjkkan urutan selanjutnya adalah afterward.

•      Indikator SKL      : Menentukan susunan kata yang tepat untuk membuat kalimat yang bermakna.
•      Indikator soal : Disajikan sejumlah kata yang diacak, siswa dapat menentukan susunan kata-kata yang tepat untuk membuat kalimat sederhana berjenis deskriptif yang bermakna.
29.              Arrange the following words into a meaningful sentence.

Gresik
of
the
is
big
one
in
East Java
towns
1
2
3
4
5
6
7
8
9
           
A.                 3-5-9-7-8-1-4-6-2
B.                 1-4-6-2-3-5-9-7-8
C.                 2-3-5-1-4-6-9-7-8
D.                 9-7-8-1-4-6-2-3-5
Kunci jawaban : B
Pembahasan     : Kata kunci adalah nama kota “Gresik” sebagai subjek kalimat karena kalimat ini isinya mendeskripsikan Gresik.

•        Indikator SKL     : Menentukan susunan kalimat yang tepat untuk membuat paragraf report yang padu dan bermakna.
•        Indikator soal :  Disajikan sejumlah kalimat yang diacak tentang sesuatu, siswa dapat menentukan susunan kalimat yang tepat untuk membuat paragraf report yang padu dan bermakna.
Soal:
30.              Arrange the following sentences into a coherent paragraph.

1-It is often paired with onion, tomato, or ginger.
2-The parchment-like skin is much like the skin of an onion.
3-An alternative is to cut the top off the bulb, coat cloves of garlic by dribbling olive oil (or other oil based seasoning) over them and roast them in the oven.
4-The flavour varies in intensity and aroma with cooking methods.
5-Its skin is typically removed before using in raw or cooked form.
6-Garlic is widely used around the world for its pungent flavor, as a seasoning or condiment.
7-The garlic softens and can be extracted from the cloves by squeezing the (root) end of the bulb or individually by squeezing one end of the clove.

A.              6-2-4-1-5-3-7
B.              1-2-5-3-7-6-4
C.              6-4-1-2-5-3-7
D.              7-6-4-1-2-5-3
Kunci jawaban : C

Pembahasan     : Kalimat yang paling umum adalah no 6, sehingga tepat dipasang sebagai topic sentence karena ini adalah paragraph berisi report tentang tumbuhan.
Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP TA 2013/2014 4.5 5 han doko Tuesday, May 6, 2014 •              Indikator  SKL          : Menentukan informasi tertentu dalam esai deskriptif •              Indikator soal  : Disajikan t...


No comments:

Post a Comment