Soal dan Jawaban Bahasa Indonesia SMP TA 2015/2016

 on Tuesday, September 1, 2015  

BADMINTON

Badminton is an indoor sport that has been greatest since the end of world war II. It is a sport for two or four players. The players use long lightweight handled rackets to hit a shuttlecock. A shuttlecock is usually made of cork and feathers. The court is about 5, 2 meter wide and 13,4 meter long for singles, and 1 meter wider for doubles.
In order to score, a player has to serve or put the shuttlecock into play. A server can score when the opponent lets the shuttlecock fall to the ground or by a fault. A fault occurs when the opponent, in an attempt to return the shuttlecock safely, allows it to go into or under net. To hit the shuttlecock out of the playing area is also a fault. Men win a game after collecting 15 points. In women's singles 11 points win a game.
Badminton has been growing very rapidly. It grows either as a backyard recreation or as a competitive sport. The international Badminton Federation was founded in 1934 with nine nations represented. Now it has members in more than 40 nations, and a world tournament for both men and women is held every two years.

1. Which of the sentences is correct based on the text ........
A. Badminton is an indoor game
B. Badminton can only be played outdoors
C. The players are all men
D. Badminton can be played either as indoor game or outdoors game
E. The players must be over 15 years old.

Jawaban : A

2. A player hits the shuttlecock with ........
A. a long handled racket
B. a long lightweight handled racket
C. a racket which is as light as a shuttlecock
D. a handled racket which is a heavy as bat
E. a very lightweight racket.

Jawaban : B

3. There is only one correct sentence related to the text.
A. Instead of shuttlecock the players may use light balls
B. A players can get a point if he can't return the shuttlecock
C. Badminton is a kind of sport for more than four players
D. After collecting 15 point a man player wins the game
E. Both men and woman players have to collect less than 15 points

Jawaban : D

4. Which of the following sentences shows that badminton rackets are not so heavy as tennis rackets ?
A. The players use long handled rackets
B. Badminton rackets are lightweight
C. A players hits a shuttlecock with a rackets
D. Tennis rackets are bigger than badminton rackets
E. Badminton rackets are smaller compared with tennis rackets

Jawaban : B

5. When does a fault occur ........
A. When the player return the shuttlecock of his oppenent
B. After the player hits the shuttlecock with his racket
C. While the shuttlecock passes through the net
D. When the player falls on the ground
E. When the players can't return the shuttlecock of his opponent

Jawaban : E

Two very important fuel gases are made from petroleum during the retaining process. They are butane and propane, which are similar to methane. These gases are sold in small tanks and are used for cigarette lighters, portable welding torches, and camping stoves. Mixture of the two gases are stored under pressure as a liquid. For this reason the mixture is called liquefied petroleum gas or LPG. As it is used a liquid in the tank evaporates and leaves the tank as gas. The main use of LPG is as a cooking fuel on farms and in small towns where a central gas making plant would not be practical. Instead of piping the gas to house where it is to be used, a tank of LPG is connected directly to the stove. Because LPG is sold in tanks, it is often called tank gas or bottled gas.
LPG is also used to a small extent to run automobiles and tractors.
When the fuel tank is empty, it is replaced by a full one.

6. What are similar to the methane ?
A. petroleum
B. butane
C. propane and petroleum
D. petroleum and butane
E. butane and propane


Jawaban : E

7. The main use of liquefied petroleum gas is for ........
A. portable welding torches
B. cooking fuel
C. cigarette lighters
D. camping stoves
E. gas making plant


Jawaban : B

8. The following answer are all correct except one. Which one is strong ?
Bottled gas provides the fuel ........
A. for cooking
B. for heating
C. for lighting used by campers
D. for hot water in homes in rural areas
E. for giving supply in homes in rural areas

Jawaban : C

9. Piping the gas to the houses in rural areas from a central gas making plant is ........
A. expensive
B. practical
C. impractical
D. efficient
E. reasonable


Jawaban : C

10. LPG is a mixture of ........
A. butane and methane
B. propane and liquid
C. liquid and butane
D. butane, propane and liquid
E. butane and propane


Jawaban : E


THE DIGESTIVE SYSTEM

When you're hungry and you dinner, your mouth waters. This is the first step in changing the food you eat into the kind of food that cells can use. This change is called digestion, and it begins in the mouth.
Suppose you are eating sandwich. Your front teeth cut and tear the sandwich. The molar grind it, Saliva, the juice in the mouth, gets everything moist.
Saliva also contains a type of chemical called and enzyme. It starts breaking down the starch of the bread into sugar.
The moist ball of the food is carried to the mouth by the tongue. Muscles force the food to the esophagus. They do their work so well that the food would travel a long even if the person were doing a headstand.

11. Changing the food that we eat into the kind of liquid that cells used in called ........
A. processing
B. digestion
C. cutting or tearing
D. grinding
E. eating


Jawaban : B

12. When you eat a piece of meat or an apple, the use of your front teeth is for ........ them.
A. testing
B. tearing
C. grinding
D. chewing
E. breaking


Jawaban : B

13. What substance makes the food in the mouth moist ........
A. the juice
B. the milk
C. the starch
D. the water
E. the saliva


Jawaban : E

14. The tongue carries the moist food to ........
A. the stomach
B. the back of the mouth
C. the small intestines
D. the esophagus
E. the windpipe


Jawaban : D

15. The food would travel a long even if the person were doing ........
A. a headstand.
B. a handshake
C. running
D. walking
E. eating


Jawaban : A

16. A : "When did the old man fall ?" 
B : " .... "
A. When he got off the bus
B. When he was getting off the bus
C. After he had got off the bus
D. Before he had been getting off the bus
E. While she got off the bus

Jawaban : A

17. The luggage is twice the baby's weight. 
The luggage is ........ the baby.
A. as heavy as
B. heavier than
C. not so heavy as
D. lighter than
E. as light as


Jawaban : B

18. His father speaks French but his mother speaks English. 
This means ........
A. his father and mother speak French and English
B. his father speaks French, his mother speaks English
C. his father speaks French and English
D. his mother speaks English and French
E. his mother speaks French, his father speaks English

Jawaban : B

19. She would rather ........ vegetables than flowers.
A. growing
B. grows
C. grew
D. to grow
E. grow


Jawaban : E

20. His grandfather usually walks arround the garden to see the blooming flowers. 
The underlined words mean ........
A. flowers that are going to bloom
B. flowers that are blooming
C. flowers that will be blooming
D. flowers that have been blooming
E. flowers that had been blooming


Jawaban : B

21. She would like to live in Indonesia, ....... it never snows.
A. when
B. where
C. that
D. which
E. what


Jawaban : B

22. If your brother ........ here, he ........ us with this work.
A. is - would help
B. was - will help
C. were - will help
D. was - would helped
E. was - would have helped


Jawaban : C

23. Tanto didn't pass the examination because he didn't study his lessons seriously. 
He ........ if he had wanted to succeed.
A. could have studied hard
B. had studied hard
C. might study hard
D. should have studied hard
E. has studied hard


Jawaban : D

24. One who reads a lot will improve his language ability. 
"One" here means ........
A. somebody
B. a man
C. a certain man
D. a person
E. everybody


Jawaban : D

25. I can't swim fast, ........
A. but my brother can
B. and so can my brother
C. and neither can my brother
D. and my brother can too
E. and so my brother


Jawaban : A

26. He saw the terrible accidents, but when he was interrogated by the police, he was no acted as if he ........ it.
A. saw
B. didn't see
C. had seen
D. had not seen
E. has not seen


Jawaban : D

27. The teacher asked : "Why did you late, Marry ?"
The teacher asked why ........
A. she comes late
B. she had come late
C. had she came late
D. she came late
E. did she come late


Jawaban : B

28. It will be possible for scientists to get energy from the sun. 
We can also say Scientists behave ........
A. it is possible to get energy from the sun
B. it will be possible to get energy from the sun
C. to get energy from the sun possible
D. it will possible to get energy from the sun
E. it possible to get energy from the sun

Jawaban : B

29. Tono found his dog sleeping in the car. 
This sentence means ........
A. He found his dog when was sleeping in the car
B. When found his dog he was sleeping in the car
C. His dog found him when he was sleeping in the car
D. His dog was found when sleeping in the car
E. His dog was finding him sleeping in the car

Jawaban : D

30. Ahmad : " Your son has broken the window."
Badu : "Don't, worry, I'll get it ........"
A. repaired
B. being repaired
C. to be repaired
D. repair
E. repairing


Jawaban : C

31. When you want to play a badminton match, you should know the ........ of it.
A. shuttlecock
B. racket .
C. rules
D. net
E. field


Jawaban : C

32. The electricity that we used in our daily life is generated in a ........ station.
A. power
B. energy
C. force
D. current
E. electricity


Jawaban : A

33. A person who travels for pleasure is called ........
A. a tourist
B. a foreigner
C. a stranger
D. a visitor
E. electricity


Jawaban : A

34. Without forests, nothing prevent the water from running down to the lower land. If it happens, the ........ will wash away the soil and the humus into the rivers.
A. forest fire
B. remaining forest
C. rushing water
D. cutting down trees
E. falling leaves


Jawaban : C

35. The number of the new born children is called ........
A. facility
B. demography
C. density
D. mortality
E. fertility


Jawaban : E

36. ........ are concerned with how organism adopt to their environments in order to survive.
A. Physiogits
B. Biologists
C. Ecologists
D. Biochemists
E. Envirometalists


Jawaban : C

37. In fact, the sun ........ just a very small part of its energy to the earth.
A. pumps
B. release
C. makes
D. lets
E. produces


Jawaban : B

38. The smoke from vehicles and factories ........ the air.
A. poisons
B. destroys
C. pollutes
D. disties
E. contaminates


Jawaban : C

39. When the food is in your mouth it is influenced by the ........ which is sent out by the glands in the mouth.
A. gastrin
B. enzyme
C. hormone
D. acid
E. saliva


Jawaban : E

40. Ujung kulon is the place of wild animals conservation. 
The word underlined mean : The place where ........
A. people hunt wild animals
B. wild animals are protected from being hunted
C. people can find any kind of animals
D. people can observe any kind of animals
E. wild animals are hunted

Jawaban : B

41. Ida : "Hello, Alfian, Are you working here ?" 
Alfian : "Yes, I have been working here for a month" 
Ida : "Oh, really ? ........ "
A. By all means
B. I'm very surprised
C. I hope not
D. Not at all
E. There's no need


Jawaban : B

42. X : " ....................................................................................... " 
Y : "Certainly".
A. Could you carry this bag for me, please ?
B. What is the weather like ?.
C. Why don't you see the doctor ?
D. Who's speaking please?
E. How do you like it ?

Jawaban : A

43. X : ".......................................................................... ?"
Y : "No, thanks, I can do it myself'.
A. could you please help me
B. Will you please move this chair
C. Would you like me to carry your suitcase
D. Are you the manager of this office
E. Do you mind if I sit here

Jawaban : C

44. Father : "What are you doing, Toni ?" 
Toni : " I'm studying, Father." 
Father : "Oh. I see. You ........ "
A. had better turn on the television
B. would rather turn on the television
C. had better turn off the television
D. would rather put out the television
E. had better break the television

Jawaban : C

45. Bill : "Do you think John can solve the difficult math problem ?" 
Jack : "I ........ he can do it. He is an intelligent student."
A. am in doubt
B. believe
C. don't think
D. am not sure
E. guess


Jawaban : B

LATIHAN 2
Indonesia is a member of ASEAN, which is a regional organization founded by Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand. The ASEAN Declaration, known as Bangkok Declaration, known as Bangkok was signed by the foreign Ministers of ASEAN countries on 8th August 1967 in Bangkok.
The aim of the organization is to have a close co-operation among the member countries on an equal basis. This would bring mutual benefits and stimulate solidarity which will promote peace, stability and prosperity. ASEAN also aims at maintaining external relation with similar aims, we have ASEAN Australia economic co-operation, ASEAN-US economic co-operation, etc. Over the years, ASEAN has grown into a significant and constructive force in Southeast Asian politics. It is able to find local solutions to regional problems, and to produce concrete results in dealing with matters ranging from trade difficulties to youth activities.

1. Indonesia ........ ASEAN.
A. was the only founder of
B. has never participated in
C. is not a member country of
D. was one of the founders of
E. didn't sign the Declaration of


Jawaban : D

2. The ASEAN declaration was signed by ........ of ASEAN countries.
A. presidents
B. prime ministers
C. foreign ministers
D. vice presidents
E. peoples


Jawaban : C

3. The Declaration was signed in ........
A. Malaysia
B. Thailand
C. Indonesia
D. The Philipines
E. Brunei Darussalam


Jawaban : B

4. One of the aims of ASEAN is ........
A. to organize other Asean countries
B. to arm themselves against other Asean nations
C. to dominate the economy of non-member countries
D. to set up a military pact among South-East Asean countries
E. to create a prosperous and peaceful community in South-East Asia

Jawaban : E

5. The aim of the organization is to have a close cooperation among the member countries non an equal basis. This would bring mutual benefits and stimulate solidarity which will promoted peace, stability and prosperity. 
The word 'this' refers to ........
A. the aim of the organization
B. maintaining peace. stability and presperity
C. the cooperation among the member counties
D. stimulating the solidarity among themselves
E. having cooperation among the members on an equal basis

Jawaban : A

Another pioneer, Paracelsus, who helped alchemy develop into modern chemistry, declared that salt, sulphur, and mercury mixed in the proper proportions would be good for our health. He also insisted that the search for gold should be stopped.
An important chemist in eighteenth-century in France was Lavoisier. His experiments convinced him that burning was caused by union of oxygen with other chemicals. He called this process oxidation.
In the composed of very small particles called atoms, and that the atoms of various elements differ in their weight. The atomic theory also states that a union of two or more atoms comprises a molecule.
At about the same time, an Italian physicist, Avogadro added the idea that a volume of one kind of gas contains the same number of molecules as an equal volume of any other kind of gas. if both are under the same conditions of temperature and pressure. This is called Avogadro's law.
The search for gold by the ancient alchemists has given way the search for other materials, which are not less precious, and probably even more useful. Although in a limited way, they have also fulfilled the dream of the ancients, to lengthen man's life.

6. The most suitable title for the passage above is ........
A. Small particles in gas
B. The search for gold should be stopped
C. Alchemy in the early nineteenth century
D. The union of oxygen with other chemicals
E. The development of alchemy as modern science

Jawaban : E

7. The process of oxidation was found by ........
A. Avogadro
B. Lavoisier
C. Paracelsus
D. John Dalton
E. Dimitri I Mendeleyev


Jawaban : B

8. Oxidation will take place if there is ........
A. union of atoms
B. a composition of various elements
C. a union of oxygen with other chemicals
D. enough gas containing a number of molecules
E. a mixture of salt and sulphur in proper composition

Jawaban : C

9. The volume of a certain gas will be equal to that of another if ........
A. one of the gases has more molecules that the other
B. the heat and pressure of the two gases are different
C. they are under the same conditions of temperature and pressure
D. both have the same heat, pressure and the same number of molecules
E. they have the same number of molecules but their heat and pressure are different

Jawaban : C

10. The effort of the ancient alchemists to change metals into gold ........
A. is only a dream
B. is something useless
C. has no relation with chemistry
D. is not the beginning of chemistry
E. has opened the way to find other useful materials.

Jawaban : E


POPULATION PROBLEMS

As early as 1788 Thomas Robert Malthus, an English economical, expressed his concern about the rapid growth of the world's population. He stated that population increased in a geometrical ratio, while substance increased only in an arithmetical ratio. Consequently, unless there were checks on the growth of the population, a dearth of material would soon prevail. All plans for social reform would be in vain unless the included a lowering of the birthrate.
It is now nearly 200 years since Malthus Views were first published, and even though science and technology have advanced rapidly and have been very successful in increasing substance, there is still no certainly about the future unless population growth is checked. "Zero population growth" has become a popular motto in campaigns for family planning and birth control. In 1930 Indonesia had a population of 60 million in 1954 it was 81 million the present estimate is about 150 million. The annual rate old increase is around 2.2 percent. If the population continues to grow at this rate, in year 2000 we will have a population of over 200 million.

11. Thomas Robert Malthus was ........ about the rapid growth of the word's population.
A. sat
B. happy
C. worried
D. optimistic
E. satisfied


Jawaban : C

12. Without birth control, population will increase ........ substance.
A. as fast as
B. faster than
C. slower than
D. less rapidly than
E. in the same way as


Jawaban : B

13. If there were no checks on the population growth, ........
A. there would be a lowering of birth rate
B. the plants social reform would be successful
C. substance would increase in genetical ratio
D. population would increase in arithmetical ratio
E. there would not be enough substance for the population

Jawaban : E

14. Zero population growth means ........
A. a popular motto for campaigns
B. there will be many more people to take care of
C. we will have a population of over 200 million in the year 2000
D. the increase in population
E. no births and no deaths

Jawaban : A

15. The advantage of checking population growth is ........
A. there is no certainly about the future
B. there will be many more people of over 200 million in the year 2000
C. we will have a population of over 200 million in the year 2000
D. the increase in population and that old subsistence will balance
E. the average increase in population will more that 2.2 percent

Jawaban : E

16. Mr. Burhan ........ one of the English teachers in our school this year.
A. is
B. was
C. will be
D. has been
E. will have been


Jawaban : A

17. The mango tree ........ stands in front of our house is bearing lots of fruit now.
A. who
B. whom
C. which
D. whose
E. of which


Jawaban : C

18. Herry won't have solved the problem, and ........
A. so will I
B. I will too
C. neither will I
D. I will have too
E. I haven't either


Jawaban : C

19. I'm completely free now because I ........ all my work.
A. did
B. will do
C. have done
D. will have done
E. have been doing


Jawaban : C

20. Mother : "Do you have any new eggs," 
Seller : "Certainly. The eggs that ........ here are always new."
A. sell
B. sold .
C. is sold
D. are sold
E. were sold.


Jawaban : D

21. The teacher wanted to know whether there were still students who liked ........ to classical music.
A. listen
B. listened
C. listening
D. to listen
E. to listening


Jawaban : C

22. "Will you pour the coffee into the cups?" 
We can also say : She asked me if I ........ the coffee into the cups.
A. pour
B. poured
C. will pour
D. would pour
E. would have poured


Jawaban : D

23. I wish I had heard the news about Chairil's being to the Hospital.
From this sentence we know that the speaker ........
A. knew that Chairil was hospital
B. had visited Chairil in the hospital
C. didn't know that Chairil was in the hospital
D. has heard the news but didn't visit Chairil
E. visited Chairil when he knew Chairil was hospitalized

Jawaban : C

24. He would rather ........ than ........ letters.
A. read - write
B. read - wrote
C. reads - writes
D. to read - to write
E. reading - writing


Jawaban : A

25. When I opened the door I saw him reading the book.
It means that ........
A. reading the book, he opened the door
B. while opening the door he read the book
C. because I opened the door, he read the book
D. he was reading a book when I opened the door
E. I opened the door because he was reading the book

Jawaban : D

26. If he worked harder, he would probably get a better salary. 
We learn from this sentence that ........
A. a better salary makes him work hard
B. he works hard and gets a better salary
C. working hard makes him get a better salary
D. he gets a better salary for his hard working
E. he does not work hard to get a better salary

Jawaban : C

27. He didn't feel well. He ........ have been working too hard.
A. can
B. will
C. shall
D. would
E. might


Jawaban : E

28. Mother told Lolo to get father's watch repaired. 
From the sentence we can conclude that ........ to repair father's watch.
A. Lolo had
B. Mother toll Lolo
C. Lolo asked someone
D. Lolo told someone
E. father asked someone


Jawaban : C

29. The basic unit for measuring length is ........
A. gram
B. meter
C. hectare
D. cubic meter
E. square meter


Jawaban : B

30. The new 747 Boeing aircraft larger seats, and bigger windows. 
"Aircraft" means ........
A. airways
B. airline
C. airmail
D. airport
E. aeroplane


Jawaban : E

31. Thermometer instrument is used to measure ........
A. tension
B. temperature
C. sight intensity
D. glucose content
E. blood pressure


Jawaban : B

32. When trees in the forest are cut down, rain water will go down to the lower land, causing flood and ...
A. rain
B. storm
C. erosion
D. aridity
E. fertility


Jawaban : C

33. ........ orbit around the centre of nucleus of the atom.
A. currents
B. electrons
C. particles
D. substances
E. insulators


Jawaban : B

34. Animals need oxygen, plants help to provide. 
In return, animals give off carbon dioxide which is taken by plants. 
This process is called ........
A. interlink
B. interbreed
C. interaction
D. interdependence
E. interrelationship


Jawaban : D

35. The most important job of the police is to prevent crimes and arrest ........
A. lawyers
B. drives
C. victives
D. detectives
E. lawbreakers


Jawaban : E

36. The eruption of sea volcanoes causes ........ flooding regions on the coast.
A. cold lava
B. hot steam
C. hot gases
D. high waves
E. black ashes


Jawaban : A

37. 
According to TABLE 1, the region with the highest birth rate is ........
A. East Java Province
B. West Java Province
C. Central Java Province
D. Yogyakarta Special Territory
E. Special Territory Capital City of Jakarta Raya

Jawaban : B

38. After food is forced down the esophagus, it enters the ........
A. mouth
B. throst
C. stomach
D. appendix
E. small intestine


Jawaban : C

39. Grace : "I left my pen at home."
Robby : "You can use one of mine"
Grace : "........ How kind of you."
A. I'm sure
B. Certainly
C. Thank you
D. I think so
E. I'm so sorry.


Jawaban : C

40. Budi : "Can I have one ticket please ?"
Ticket Seller : " ........ The tickets have been sold out."
A. have fun
B. I'm sorry
C. wonderful
D. Thank you
E. with pleasure


Jawaban : B

41. Budi : "We are going to Tawangmangu. Would you like come along?" 
Sukri : "........"
A. with pleasure
B. Oh yes, it does
C. Oh, it's interesting
D. Well, it doesn't matter
E. I find it fascinating


Jawaban : A

42. Iwan is asking Tono to go with him to the beach. 
He said, "........ "
Tono : "That's a very nice idea. Let's ask the others too."
A. Do you go to the beach ?
B. Are you going to the beach ?
C. How about going to the beach ?
D. Do you like going to the beach ?
E. Are you asking your friends to go to the beach ?

Jawaban : C

43. Ardi : "........" 
Icu : "Certainly. I'm always ready to help you."
A. Are you busy ?
B. Is it secret ?
C. Will you do it ?
D. Can you hear it ?
E. Could you do me a favour ?


Jawaban : E

44. Darris : "Can I go swimming ?" 
Mother : "........, It's going to rain."
A. Don't worry
B. Yes. you will
C. I'm afraid not
D. It's all right
E. It's fascinating


Jawaban : C

45. Foreigner : "Excuse me. Do you know how I can get to Jakarta from here in one day ?"
Travel agent : ". ....... if you like."
A. It is up to you
B. You'd better go
C. Please don't ask me
D. I know do you are
E. I think you can take a plane


Jawaban : E

LATIHAN 3

OUR BODY

In some ways our body is like a machine. A machine, such as a car engine, needs energy to do its work. The engine burns fuel, usually petrol. The fuel is combined with oxygen from the air. Energy is released.
There are many likenesses between a machine and the human body. But it is the difference that make you better than a machine. For example, our body can change food into living material and it can grow. Machine cannot do these things. They cannot feel or see and they cannot think and learn as human beings do. The human body can repair worn-out parts. It can even produce new human beings. There is something special about the human body. It is alive, but machines are not.
The human body has many kinds of organs. For example, it has the skeleton to hold the body erect. It has muscles to move the body. It has blood to carry food to all parts of the body. Our body has the brain to think with. It has the nervous system to control the muscles through our senses. Our senses are windows on the world about us. We learn everything through our senses. Information comes to us through our eyes, ears, nose, tongue, skin and some other senses. These other senses and the senses of balance. These sense tell us what is going on inside our body.

1. One similarity between our body and a machine is that about ........
A. produce new human beings
B. can repair worn-out parts
C. use energy to do their work
D. can feel, see, think and learn
E. can change foot into living materials

Jawaban : C

2. The function of the skeleton is ........
A. to carry food
B. to move the body
C. to control the muscles
D. to give us information
E. to hold the body erect


Jawaban : E

3. Which paragraph tells us about parts of our body and their functions ?
A. paragraph 1
B. paragraph 2
C. paragraph 3
D. paragraph 1 dan 2
E. paragraph 2 dan 3


Jawaban : C

4. The main idea of paragraph 2 is about ........
A. the function of a machine
B. the function of our body
C. the production of new human being
D. the differences between the human body and a machine
E. the combination of oxygen from the air

Jawaban : D

5. It has the skeleton to hold the body erect. 
The words erect means ........
A. firm
B. stiff
C. strong
D. upright
E. straight


Jawaban : D

6. The human body can repair worn-out because it is alive 
The underlined words means ........
A. used
B. broken
C. injured
D. decayed
E. destroyed


Jawaban : D


FASTEN YOUR SEAT BELT

The big airliner was flying high in the sky. Some of the passengers were sleeping, like the man who sit next to me. Some others were talking with their neighbours. A fat woman was sitting across the aisle from me. She had a magazine in one hand and a box of chocolates in the other. She seemed to pay more attention to her chocolate, than to her magazine. Every time I looked in her direction she was busy eating chocolate, and she almost never looked at her magazine.
Suddenly the plane began to shake. The fat women jumped out of her seat. She was very nervous, "Why ... Why ... What's happening?" she asked "When . . . . hey . . . the plane shaking so," She looked out of a window and started screaming. "Help! The plane's on fire!"
Then there came an announcement. "Attention, please!. This is the captain speaking. Please stay in your seats. Nothing serious has happened. One of the engines has stopped but the plane is all right. The engine is not on fire, so, please, don't be afraid."
The fat woman fainted in her seat. A stewardess was with her. Another stewardess was trying to calm a woman who was very talkative at first, but was crying now. Everyone was quite.
The stewardess were every goes. They succeeded in calming down those who were frightened. I felt the plane turning slowly. Some smoke still coming from the engine, but that was all.

7. The fat woman who was ........ was one of the passengers in the big airliner.
A. reading a magazine
B. looking out of window
C. busy eating her chocolate
D. talking with her neighbour
E. sitting next to writer


Jawaban : C

8. The captain asked the passengers to ........
A. be quite
B. start praying
C. stop the engines
D. fasten the seatbelts
E. remain in their seats


Jawaban : E

9. What did the stewardesses do ?
They ........
A. stopped the smoke from the engine.
B. were frightening the passenger
C. made an announcements to the passenger
D. sit with another passenger.
E. succeeded in calming down the passenger

Jawaban : E

10. The main idea of the first paragraph is about ........
A. the pilot
B. the writer
C. the fat woman
D. the woman's neighbour
E. he sleeping passengers


Jawaban : C

11. Some of the passengers were sleeping, like the man who sit next to me. (line 2) 
The underlined word refers to ........
A. fat woman
B. the pilot
C. the woman
D. the writer
E. the stewardess


Jawaban : D

12. 
The part of the aeroplane shown by he arrow is called the ........
A. fan
B. body
C. rear
D. wing
E. propeller


Jawaban : E

As the supplies of fossil fuels-coal, oil and gas are running out, scientists have been working hard trying to find the ways of obtaining other kinds of fuel. They have succeeded in finding on that is very efficient nuclear fuel. However, the ores with produce this kind of energy, e.g. uranium ores, will eventually run out, too. Fortunately a source of abundant energy, which is virtually inexhaustible sunlight has been waiting for the scientist. The sun sends out energy equal to the produced by 10,000 million tons of coal every second, of which the earth receives only one two-billionth part. It is estimated that the energy which falls on one square meter of the earth's surface per second can be used to keep about seven 100 watt lamps burning. The sun's energy is really abundant, but only a limited amount has so far been used by man. The sun can also be used as a source of fuel for power plants. Such power plants are still in the experimental stages. However, it is hoped that they will lead the way to a wider use of solar energy to run machines.
Solar energy can be used in telephone communications, space technology, and farming. Solar batteries have been in experimental use for a number of years to power telephone lines. They are now being use to recharge batteries which power instruments used in space vehicles. Scientist have also succeeded in developing solar pumps that can raise water for irrigation.

13. Why have scientist been trying to find ways of obtaining other kinds of fuel? 
Because . . . .
A. uranium ores produce energy
B. nuclear fuel is very efficient
C. sunlight is virtually inexhaustible
D. the supplies of fossil fuels are running out
E. sunlight has been waiting for the scientist

Jawaban : D

14. Which of the following is a source of abundant energy ........
A. Gas .
B. Oil
C. Coal
D. Ores
E. Sunlight


Jawaban : E

15. In farming, solar energy is used to operate ........ for irrigation.
A. pumps
B. vehicles
C. batteries
D. instruments
E. power plants


Jawaban : A

16. Information about amount of energy sent out by the sun is found in ........
A. paragraph 1
B. paragraph 2
C. paragraph 3
D. paragraph 4
E. paragraph 3 dan 4


Jawaban : B

17. However, it is hoped that they will lead the way to a wider use of solar energy to run machines. 
The word underlined refers to ........
A. machines
B. power plants
C. solar batteries
D. experimental stages
E. telephone communications


Jawaban : B

18. The scientist are trying to find ways to change the sun's light into ........
A. gas
B. guel
C. ores
D. liquid
E. energy


Jawaban : E

A bank is an institution with a two fold function. First, it keeps people's money safe and readily available. In this way it functions as a saving bank. Secondly, it lends money to people who need it. It is also, therefore, a moneylender.
Anyone can save to any bank and deposit money, that is, ask the bank to look after it. He becomes a customer of the bank. When he deposits money, we say he opens a bank account. There are two types of bank account. The first is a current account. When a customer deposits money in the safe-keeping of the bank, he can at any time claim the repayment of the money, in part or in whole, by means of a written order to the bank signed by himself.
Such an order is called a cheque. The second kind of account is the deposit account. When the bank receives money on deposit, the customer can demand its return at the end of an agreed term of notice of withdrawal a month, three months, six months or a year. The bank pays interest on money in deposit accounts.
Just as they receive deposits from this customers, so the banks lend money to their customers. A person who wants to borrow money has to give the bank something as security, for instance, a certificate showing ownership of property. When a customer has a bank loan, the bank charges him interest on the money he has borrowed. The bank does not always give the borrower annual money. It may credit his account with the amount borrowed, exactly as if he had deposited at the bank.

19. What do you call a person who deposits his money in a bank ?
A. A banker
B. A customer
C. A cheque owner
D. A money lender
E. A money changer


Jawaban : B

20. A customer who has a current accounts can draw his money by ........
A. means of a cheque
B. opening an account
C. showing his hand-book
D. showing his identity card
E. writing a letter to the bank


Jawaban : A

21. What is the main idea of paragraph three ........
A. Banks as money lenders
B. How to deposit money
C. Banks as savings banks
D. How to borrow money from a bank
E. How interest is charged on the borrower

Jawaban : A

22. Just as they receive deposits from their customers, so the banks lend money to their customers.
The word "they" refers to ........
A. banks
B. customers
C. borrowers
D. money lenders
E. deposit accounts


Jawaban : A

23. The word interest (line 13) means ........
A. share belonging to the bank
B. attention paid by the bank
C. money paid for the use of money
D. dividend given by the custom
E. money given by the customer

Jawaban : C

24. Someone who wishes to borrow money from a bank should give the bank something 
as ........
A. loan
B. shares
C. deposit
D. interest
E. security


Jawaban : E


THE HOSPITAL

If you look at the front of a large, modern hospital, you may notice that there are two separate entrances. One of these is for patients in need of immediate treatment. it is the emergency entrance. Here ambulances are to be seen pulling up at any hour of the day or night. The other entrance is the main entrance of the hospital.
In the ground floor inside main entrance. there are probably a reception areas and waiting room, and also office. On the floors above and below are the numerous other departments. On a lower floor may be the laundry and the kitchen. On another floor will be a maternity section for mothers and their babies. Their rooms are usually kept separate from the rest of the hospital, so that the babies do not catch other people's illnesses.
The rooms from other patients are usually on the higher floors. There are small rooms for just one. patient, slightly larger rooms for two, three or four patients, and larger rooms called wards, in which as many as 40 or 50 patients may lie in rows of beds. On other floors are the operating rooms, called operating theatres, and special departments such as he radiography department, where x-rays are taken and developed.
In the laboratories, special tests are carried out on body tissue and fluids to find out the nature of a patient's disease. The pharmacy supplies the drugs to treat patients, near the operating theatres is the blood bank to store blood for transfusions. Here too is the sterilizing department, where all the operating instruments and bandages used in the operating theatres and in the wards are cleaned and made free from germs

25. Where can you find the reception area in a modern hospital ........
A. On the ground floor
B. On the floors above
C. On the second floor
D. Near the maternity section
E. At the emergency entrance


Jawaban : A

26. X-rays are taken and developed in the ........
A. laboratories
B. operating theatre
C. emergency section
D. maternity section
E. radiography department


Jawaban : E

27. The ........ are located on the same floor.
A. kitchen and the maternity action
B. waiting room and the laboratory
C. reception areas the laundry
D. laundry and the maternity action
E. laundry and the kitchen


Jawaban : E

28. The main idea of the first paragraph is about to ........
A. modern hospital :
B. operating theatres
C. the rooms for patient
D. the two kinds of entrances
E. the location of the departments


Jawaban : D

29. The word "Here" line 3 refers to ........
A. the two separate entrances
B. the emergency entrance
C. the main entrance
D. the hospital
E. the entrances


Jawaban : B

30. A doctor examining his patient using a ........
A. telescope
B. horoscope
C. microscope
D. stethoscope
E. stereoscope.


Jawaban : D

31. Asia is the largest of the three ........
A. isles
B. island
C. continents
D. archipelagoes
E. subcontinents


Jawaban : C

32. Bali is ........ between Java and Lombok.
A. put
B. lied
C. found
D. placed
E. located


Jawaban : E

33. Children under the age of 6 go to the ........
A. kindergarten
B. secondary school
C. junior high school
D. elementary school
E. senior high school


Jawaban : A

34. During a football-match, linesmen have to move ........
A. in the goal area
B. along he goal line
C. in he penalty area
D. along the touch line
E. along the halfway line


Jawaban : D

35. Lake Toba ........ many foreign tourists to visit it.
A. accommodates
B. interests
C. attracts
D. welcomes
E. receives


Jawaban : C

36. Mrs. Budi : "Nani, where did you put my chemistry book ?" 
Anton : "What did Mrs. Budi ask you, Nani ?" 
Nani : "She asked me ........ her chemistry book."
A. Where I put
B. Where did you put
C. Where I had put
D. Where had I put
E. Where you had put


Jawaban : C

37. Rina : "What's wrong with you, Yanti ?"
Yanti : "I have a toothache. It's so painful."
Rina : "I think you ........ see a dentist as soon as possible."
A. might
B. would
C. had to
D. should
E. were to


Jawaban : D

38. Steve : "Is your sister still in Medan ?"
Paul : "Yes, she ........ there since last September."
A. was
B. will be
C. could be
D. has been
E. had been


Jawaban : D

39. The road is narrow and slippery. Many accidents happen. 
In other words we can say The road is narrow and slippery ........ many accidents happen.
A. so
B. but
C. for
D. yet
E. because


Jawaban : A

40. Mary doesn't like seafood because she is allergic to it.
A. If she is not allergic to the food, she eats it
B. If she was not allergic to the food, she ate it
C. If she is not allergic to the food, she will eat it
D. If she were not allergic to the food, she would eat it
E. If she hadn't been allergic to the food she would have eaten it

Jawaban : D

41. Mr. Amat is old. He may not drive a car 
We can say Mr. Amat is ........ to drive a car
A. so old
B. too old
C. very old
D. old enough
E. rather old


Jawaban : B

42. We were not allowed to enter the classroom because it ........
A. cleans
B. cleaned
C. was cleaned
D. was cleaning
E. was being cleaned


Jawaban : E

43. I bought a bike last week. Do you want to see it ? 
The combined sentence is :
Do you wan to see the bike ........ I bought last week ?
A. who
B. whom
C. which
D. where
E. whose


Jawaban : C

44. I don' like writing letters. I like reading them 
We can also say :
I prefer reading letters ........ writing them.
A. to
B. or
C. then
D. from
E. with


Jawaban : A

45. Badu : "I like watching comedy films. How about you, Yan ?"
Wayan : "........"
A. I too
B. I'm too
C. I do too
D. I like to
E. I do so too


Jawaban : C

46. At a train station in Surabaya, at 5:05 p.m 
Officer : "You're late, Sir. The train for Jakarta has just left"
Mr. Ali : "........ ! What should I do then. I'm supposed to be in Jakarta 
at two o'clock tomorrow."
A. How nice
B. Oh my God
C. Don't worry
D. What a good news
E. That's all right


Jawaban : B

47. Sartono : "Mira, there's a good, film on at the Jakarta Theatre."
"Would you care to go with me ?"
Mira : ".................................................................." 
"My grandmother is coming."
A. Thank you
B. All right
C. Yes, please
D. I'm afraid I can't
E. That would be nice


Jawaban : D

48. Yanto : "I was wondering how Ani knew the names of so many waters." 
Budi : "It's not surprising because reading ........"
A. is her hobby
B. is interesting
C. is a good hobby
D. gives you pleasure.
E. is a good way to kill the time


Jawaban : A

49. Mother : "In the holidays, we'll spend a whole week in our home town."
Son : "........ I'll meet with my old friends and play with them."
A. It'll be funny
B. It seems possible
C. I'll be very sorry
D. That might be awful
E. That'll be wonderful


Jawaban : E

50. Don : " ............................................ I've forgotten mine"
Sari : "Here you are"
Don : "Thanks"
A. How do you do, Sari ?
B. How are you today, Sari ?
C. Could you do me a favor
D. Can I borrow your dictionary ?
E. How are things with you, Sari ?


Jawaban : D

LATIHAN 4
"A healthy mind in a healthy body". That is the motto of every athlete in the world. People can be happy only if they are healthy. There are several important things we must do in order to stay healthy. First, we must get enough regular physical exercise. Second, we must live in a clean house. Third, we must have enough time to rest. Rest is an important physical exercise. And fourth, we must eat adequate quantities of nutritious food.
Good food is very important for keeping our body healthy. Food which contains a lot of nutriments is always good for our body. Nutriments are used by our body for energy, growth and for building new body tissues. Nutriments are of five important groups : proteins, carbohydrates, fats, minerals and vitamins. Our body needs proteins for its growth. Therefore, proteins are the most important nutriments for young people. Proteins also rebuild worn-out body tissues. We can acquire proteins from meat chicken, peas, beans, coconuts, eggs and milk.
Carbohydrates are as important as proteins, because they are the main source of energy. The body needs energy to do its work. Carbohydrates are found in flour, bread, cakes, rice, potatoes, cassava, corn, sugar and sweets.
Fats are another important source of energy. We can find fats in butter, margarine, milk, coconut-milk, eggs, fish, meat and ice-cream. However, too much fat can make our body at and this is dangerous for our heart. It can cause heart attacks.
Mineral salts such as calcium, magnesium, phosphorus, and iron are also absolutely necessary for our body. For instance, calcium, magnesium and phosphorus are necessary for the growth of our bones and teeth. Iron is important for our blood.
Vitamins are important for our health. The body cannot make is own vitamins, so it depends on our food for these. We must eat food which contains a lot of vitamins, such as vegetables and fruit. They help the body to absorb other nutrients in food. Vitamins control our digestion.

1. What kind of food is good for our body ? 
Food that contains ........
A. minerals, margarine, milk, meat, proteins
B. fats, magnesium, phosphorus, iron, proteins
C. proteins, minerals, vegetables, fruit, vitamins
D. carbohydrates, fats, calcium, phosphorus, vitamins
E. proteins, carbohydrates, fats, minerals, and vitamins

Jawaban : E

2. Which of the following statements is correct ........
A. Having much rest is needed to be healthy
B. Expensive meals keep our body healthy
C. Our body can provide its own vitamins
D. Too much fat endanger heart
E. when you eat beans you will get a lot of carbohydrates

Jawaban : A

3. We can find carbohydrates in ........
A. bread, rice, potatoes, corn and sweets
B. flour, cakes, butter. ice-cream and eggs
C. cassava, coconut-milk, fish, margarine and meat
D. meat, fish, corn, ice-cream, butter and cassava
E. rice, margarine, cake, flour, eggs, fish and meat

Jawaban : A

4. The main idea of the first paragraph is ........
A. How to be happy
B. How to stay healthy
C. How to do physical exercise
D. How to balance food and work
E. How to keep nutritious food


Jawaban : B

5. It can cause heart attack. (Paragraph 4) 
What does the word "it" refer to ?
A. our body
B. our heart
C. nut milk
D. too much fat
E. source of energy


Jawaban : D

6. We must eat adequate quantities of nutritious food. 
The underlined word means ........
A. large
B. small
C. full
D. great
E. enough


Jawaban : E

A force of attraction exists between every body in the universe. It is called gravity and it has been investigated by many scientist including Galileo and Newton. Gravitational force depends on the masses of the bodies involved. Normally it is very small, but when one of the bodies is a planet, like the earth, the force is considerable. Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of the earth. The greater the mass the greater is the earth's force of attraction on it.
Because of gravity, bodies have weight. We can perceive weight only when a body resists gravity. For example, when we pick up a stone there are two forces involved. One is the lifting force we exert, and the other is the force of gravity which attracts the stone downwards and this gives it weight. When a body escapes from the influence of the earth's gravitational pull, it can become 'weightless'. For example, the centrifugal force of a spacecraft spinning in orbit round the earth cancels the effect of gravity. The crew therefore experience weightlessness. One of the minor disadvantages of weightlessness is that normal pen will not write, because the ink is not attracted by gravity to flow out of the pen.
If the space crew land on the surface of the moon, they experience the much weaker for be of gravity exerted by the moon. On the moon they weightless than on earth. Special training is necessary to help them to walk on the moon's surface.
To simplify engineering calculations, it is assumed that gravity is the same every where on the earth's surface, and that every kilogram of mass the earth exerts a force of 9,81 Newtons on a body. In fact gravity differs slightly from place to place because of the shape of the earth. It is greatest at the poles where the earth is flattest, and least at the equator.

7. When can a body become weightless ?
A. when a body resists gravity of the earth
B. when a body and the earth attract one another
C. when a body is free from the influence of the earth's gravitational pull
D. when a body is pulled by the earth's gravitational force
E. when the earth's gravitational force attracts the body

Jawaban : C

8. State which of the following statement is correct.
A. In fact gravity is the same from place to place because of the space of the earth
B. It is possible for the space crew to walk on the moon without special training
C. One of the causes that make ink flow out of the pen is gravity
D. Our body will be overweight when we are in the outer space
E. The gravity on the moon greater that on the earth

Jawaban : C

9. According to the text, when the astronauts landed on the surface of the moon, they experienced the much weaker force of gravity ........ by the moon.
A. used
B. forced
C. exerted
D. involved
E. influenced


Jawaban : C

10. The main idea of the second paragraph is about ......
A. how to perceive weight
B. why bodies have weight
C. the weight of appace craft crew
D. the experience of a spacecraft crew
E. the gravitational force which attracts a stone

Jawaban : B

11. The word "it" in paragraph 1 line 3 refers to ........
A. one of the bodies
B. force of attraction
C. gravitational force
D. scientists' investigation
E. everything in the universe


Jawaban : C

12. It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton. 
The underlined word means ........
A. seen
B. stated.
C. known
D. observed
E. understood


Jawaban : D

Oil, like coal and natural gas, is a fossil fuel fossils are made from the remains of dead plants and animals. It is thought that oil comes from tiny plants and animals whose bodies fell in their millions to the seabed when they died. There they were covered by sands and muds, which later hardened into rocks. In the course of millions of years, the plant and animal material underwent chemical change and eventually turned into oil.
Oil deposits lie hidden deep beneath the surface of the earth. They have to be searched for. Unless the soil actually comes to the surface, it is impossible to be certain that any is present.
The rising demand for oil products keeps the oil companies busy exploring new oil fields, and drilling new wells. Exploration teams are sent to distant regions to search for oil. If the exploration shows good results, the company decides to drill a well. This the exploration phase ends, and the production phase begins.
At the beginning of the production phase, gas pressure from below causes the crude oil to gush to the surface with great force. After some time, however, the gas pressure is less, and a pumping-station must be built to bring up the oil. Wells continue to produce oil for several years, until production becomes so low that they must be abandoned.
Crude oil has to be transported to a refinery to be made into the many products that are useful to man, such as petrol, kerosene, diesel oil, lubricants, asphalt Further processing gives aviation fuel, greases, fertilizers, insecticides, man-made fibers and many other things.
The oil industry has a very complex and widespread distribution system. Ocean tankers, pipelines, rail tankers, and road tankers are used to bring the oil products to sea-port, inland depots, can and drum factories , and to tens of thousand of petrol stations in cities and along motorways.
More than any other, the oil industry influences the lives of men and women everywhere. From the largest to the simplest home, whose need may only be kerosene for its lamps and stoves, there is daily need for large quantities of the various oil products.

13. What helped plant and animal materials turned into oil ?
A. gas
B. rocks
C. layers
D. sands and muds
E. chemical changes


Jawaban : E

14. According to the text, the right sentences is ........
A. oil is only found in the seabed
B. oil cannot be found beneath the seabed
C. nowadays it is easy to find oil resources
D. the process of oil formation lasts millions of years
E. All dead plants and animals change directly into oil

Jawaban : B

15. After several years oil ........ may be exhausted and the wells become dry.
A. deposits
B. products
C. industries
D. companies
E. explorations


Jawaban : A

16. The main idea of paragraph 1 is : How oil is ........
A. used
B. formed
C. produced
D. drilled
E. retained


Jawaban : B

17. They have to be searched for (Paragraph 2, line 6) The word 'they' refers to ........
A. sands
B. tiny plants
C. fuel fossils
D. oil deposits
E. chemical changes


Jawaban : D

18. The exploration teams are sent to distant regions to search for oil. 
The word "distant regions" means ........
A. remote places
B. long journeys
C. research areas
D. far from drillings
E. explorations area


Jawaban : A

Every day both industrial and domestic chimneys emit vast amount of dirt and harmful gases. The exhaust fumes from thousands of car engines add to this huge volume of filth.
Sulphur dioxide, produced mainly by the burning of coal and oil, combines with the moisture of the air to form sulphuric acid. This eats away stone, brick and even metal. Doctors reason that if it can do this, it must damage the lungs of people who breathe it, especially over a period of many years.
Usually the effect of air pollution are not instantly noticeable. Occasionally though, there have been catastrophic ‘smogs’ (The word smog is a combination of smoke and fog). One of these occurred in the town of Donora, Pennsylvania, in the U.S.A. They valley in which the town lies traps the some and fumes from the steel-works and chemical plants that fill it. One day in October 1948, unusual weather conditions prevented the smog from lifting by the afternoon, as it normally did. Instead, it hung over the town for three days. By the end of the third day, nearly 8000 people were ill. More than 80 percent of those aged 85 and over seriously ill, 20 people died. At last a heavy rain shower dared the smog.
One of the chief causes of air pollution in many cities in the internal combustion engine. Cars, lorries, and buses give out the gas called carbon monoxide, which in high concentrations can kill a person in a confined space. Cars also throw into the air fine particles of rubber and asphalt from their tires and the road, and particles of asbestos from their brake-linings. These can cause damage to the lungs when breathed in.
Another source of pollution is the nuclear power stations which produce a great amount of poisonous radio-active waste. This waste must be sealed up and buried beneath the ground or seabed so carefully that there is no danger of leakage. Some scientists are very worried that we are not being careful enough with nuclear waste. it may not all be buried safely. Also, they fear there may be a serious accident at a nuclear power station, releasing deadly radiation into the air.

19. The burning of coal and oil produces ........
A. sulphuric acid
B. sulphur dioxide
C. exhaust fume
D. carbon monoxide
E. air moisture


Jawaban : B

20. Which of the sentences is correct according to the text ?
A. Factories, motor cars, and nuclear power stations cause air pollution.
B. The exhaust-pipe of a running car absorbs carbon monoxide
C. In a confined space carbon monoxide is not very dangerous
D. Radio-active waste is poisonous, so it is harmless to people
E. Smoke and fumes clear up the air around a factory

Jawaban : A

21. Stone brick and even metal can be eaten away by ........
A. sulphur dioxid
B. harmful gases
C. carbon monoxide
D. radio-active waste
E. sulphuric acid


Jawaban : A

22. The main idea of paragraph 3 is about
A. an accident which occurred in Donora
B. the effect of industrial development
C. the unnoticeable effect of air pollution
D. the smog covering the town of Donora
E. air pollution which is not noticeable

Jawaban : C

23. The word "this" in paragraph 2 line 4 refers to .....
A. moisture of the air
B. sulphuric acid
C. brick and metal
D. sulphur dioxide
E. burning of coal and oil


Jawaban : D

24. Usually the effect of air pollution are not instantly noticeable.
"Noticeable" means ......
A. can be seen
B. can be heard
C. can be thought
D. able to be touched
E. could be tasted


Jawaban : A

There is reason for the deepest concern about the plight of wild life in our country. Many rare species are threatened with extinction because of the greed of hunters and game collectors. Orangutans are rarely found in their natural habitat in the forest of Kalimantan and Sumatera, but one may find them in zoos and private menageries all over the world. Ruthless hunters kill innocent elephants for their valuable ivory tusks, or catch them alive to perform in circuses. Tiger's hides decorate walls and floors of rich people's home in distant countries. it things are allowed to continue in this way, it is feared that very soon all wild disappear from our forests. Fortunately, the government has now imposed strict laws on hunting. Some areas are designed wildlife reserves where hunters cannot enter. These include Ujungkulon and Pangandaran in West Java, Merubetiri in East Java, and many more in the other island.
Sometime ago our newspapers contained reports elephants which had run amok in the province of Lampung. They had emerged from their abode in the forest and destroyed crops and houses belonging to the villagers. The people could not understand why the beasts had suddenly gone wild. The strange thing was that animals had not come for food, because having wrought destruction they returned to the forest. They seemed to have come only to vent their anger. As elephants are protected by law, the people could not kill any of them.
The explanation for the elephants strange behavior is that they felt their quiet life had been disturbed by the timber-felling projects and saw mills set up deep in the forest. The animals felt their domain was being narrowed by man, and so they got angry. Elephants need peace and quiet for their family life. They also need wide areas of land in which to roam. They live in herds, and each herd likes to have its won territory.
Now the government has driven the elephants back into the forests, away from any village or lumber¬mill. By shouting and shooting in the air the people drove the great beasts to a new abode in the district of Air Sugihan. It is hoped that they will feel at home there, and can live in peace and quiet

25. Why are tigers hunted ?
A. To keep as pets
B. To get their claws
C. To get their hides
D. To become their friends
E. To help them with their work


Jawaban : C

26. According to the passage the right sentence is ?
A. Most elephants are killed for their ivory tusks
B. Many valuable ivory tusks are found in Kalimantan
C. The circuses can also reduce the elephant population
D. The game collectors stop hunting the rare species in Indonesia
E. The plight of the wildlife in our country does not need deep concern of us.

Jawaban : A

27. The government provides a new ........ for the elephants because their old one has been invaded by man.
A. forest
B. cage
C. abode
D. law
E. herd


Jawaban : C

28. The main idea of the first paragraph is ........
A. We can find orangutans in zoos
B. Elephants are hunted for their skin
C. Hunters are not allowed to kill orangutans
D. The cause of worrying the plight of wild-life in our country
E. Rare species of animals are also likely to extinct

Jawaban : A

29. ....... but one may find them in zoos and (Paragraph 1 line 4) 
The Underlined word refers to ........
A. tigers
B. people
C. elephants
D. orangutans
E. rare species


Jawaban : D

30. The word 'ruthless' in paragraph one line 5 means ....
A. very brave
B. very cruel
C. peaceful
D. full of pity
E. very disappointed


Jawaban : B

31. Look at the picture below. 

The paint of the picture pointed by the arrow denoting the ........ of our independence.
A. day
B. date
C. month
D. year
E. century


Jawaban : B

32. There are four seasons in subtropical regions and two in the tropics. 
In ........ the leaves of the trees fall to ground.
A. spring
B. summer
C. autumn
D. winter
E. wet season


Jawaban : C

33. We have to keep our tropical forests because they provide rubber, cocoa and numerous pharmaceuticals. 
The underlined word means ........
A. many kinds of
B. a lot of
C. various
D. useful
E. important


Jawaban : B

34. Melting rock, steam and gas escape from time to time with explosive force through the ........ of the mountain..
A. top
B. foot
C. slope
D. crater
E. valley


Jawaban : A

35. There are various ways to prevent ........ such as by using IUD.
A. pregnancy
B. disease
C. fertility
D. marriage
E. infertility


Jawaban : A

36. Tom : "I didn't see your brother when I visited you yesterday." 
Bob : "He ........ his bike in the garage."
A. repaired
B. is repairing
C. was repairing
D. has repaired
E. would repair


Jawaban : C

37. Mr. Rodolf : "Did you throw those letters away ?"
Jabu : "Yes. sir. Should they ........ again ?"
Mr. Rodolf : "Of course. They are confidential letters."
A. collect
B. collected
C. collecting
D. be collected
E. been collected


Jawaban : A

38. Our laboratory ........ school is provided ........ modern equipment.
A. in - by
B. at - with
C. at - for
D. in - to
E. at - by


Jawaban : B

39. The soil is fertile. 
You can cultivate it. 
The combination of the two sentences is : The soil is ......
A. fertile enough to cultivate
B. fertile to cultivate enough
C. fertile enough to cultivate it
D. enough fertile to cultivate
E. fertile enough for cultivating


Jawaban : C

40. Susy : "I wonder why Ani didn't pass the entrance test."
Mira : "She would have passed if she ........ enough time"
Susy : "I see. She was not well prepared, then."
A. has
B. had
C. has had
D. had had
E. would have


Jawaban : A

41. X : "How long have you lived in Lampung ?" 
Y : "Well, by January next year I ........ there for 3 years."
A. live
B. will lived
C. will he living
D. will have lived
E. have been living


Jawaban : D

42. All the articles are very boring in today's newspaper. 
There is ........ interesting in it.
A. everything
B. something
C. nothing
D. anything
E. none


Jawaban : C

43. If only were diligent and polite we would love him. 
This sentence means that he ........ diligent and polite.
A. was
B. was not
C. as
D. is not
E. will be


Jawaban : B

44. Tono : "Do you like swimming Anto ?"
Anto : "No, I prefer playing badminton ........ swimming."
A. was
B. from
C. than
D. better
E. better than


Jawaban : C

45. Bill : "Where is your car, John ?"
John : "At the garage, I am having ........ it at the moment."
A. repair
B. repairing
C. to repair
D. being repaired
E. repaired


Jawaban : E

46. John : "Rudy, I hear you've won the first prize the speech contest at your school ! ........ " 
Rudy: "Thank you !"
A. I am happy
B. I believe so
C. I'm surprised
D. Congratulations
E. It's a pity


Jawaban : D

47. Salman : "May I borrow your calculator ?" 
Ron : "........ there's something wrong with it."
A. I apologize
B. I agree with you
C. I am afraid you can't
D. I am sorry to hear that
E. I am pleased to hear that


Jawaban : C

48. Sastra : "Sorry I didn't ring you last night. I had to accompany my mother going to the doctor."
Anna : " ............................... "
A. Not to worry
B. Right you are
C. It's nice to hear it
D. I don't thing you would
E. It was really surprising


Jawaban : A

49. Mrs. Yusuf : "It's already late, Budi hasn't come yet"
" .................. something wrong happens to him."
Mr. Yusuf : "Don't worry. He'll be all right."
A. I suspect
B. I'm afraid
C. I don't think
D. I rather doubt
E. I very much wish


Jawaban : B

50. Anna : I'm very much obliged 
Nana : Please, don't mention it. 
The underlined utterance expresses .......
A. apology
B. regret
C. surprise
D. sympathy
E. gratitude


Jawaban : E
Soal dan Jawaban Bahasa Indonesia SMP TA 2015/2016 4.5 5 han doko Tuesday, September 1, 2015 BADMINTON Badminton is an indoor sport that has been greatest since the end of world war II. It is a sport for two or four players. The...


No comments:

Post a Comment